PIKANTNY KOCIOŁEK WOŁOWY
SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny bez kości, włoszczyzna, pieprz, olej papryka pikantna, sól, słodka papryka mielona, pomidory z puszki, cebula.
WYKONANIE;
1) Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować pod przykryciem.
2) Cebulę zeszklić na oliwie. Warzywa pokrojone w kostkę dusić w głebokim naczyniu, a gdy zaczną robić się miękkie, zalać je przygotowanym wcześniej bulionem.
3) Połączyć wołowinę z warzywami i bulionem. Na patelni podsmażyć czosnek i dodać do potrawy.
4) Pomidory z puszki przetrzeć na sitku i wlać do kociołka, dodać słodką paprykę mieloną. Całość gotować, aż potrawa stanie się gęsta. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Qlka 86.
|
|
Gołąbki z kapusty pekińskiej
1 kapusta pekińska
2 łyżki oleju
kieliszek białego wyrtawnego wina
natka pietruszki
Farsz;
10 dag orzechów laskowych
2 czerstwe bułeczki
4 jabłka
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
1/2 szkl mleka
1 jajko
łyżeczka majeranku
sól,pieprz
Liście kapusty lekko obgotować,przelać zimną wodą.
Farsz;
Jabłka zetrzeć na tarce duże oczka,dodać miód,sok z cytryny.Bułeczki namoczyć w mleku,odcisnąć ,dodać do jabłek razem z orzechami.Doprawić majerankiem,solą,pieprzem.Wszystko razem wymieszać,dodać jajko,wyrobić masę.Na liście kapusty nakładać farsz,zwijać gołąbki.Dno rondla wyłożyć liśćmi,,ułożyć gołąbki.Pokropić winem,olejem.Zapiekać 20 min.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
|
|
LECZO - CZYLI DUSZONE WARZYWA
Składniki na 4 porcje:
- 5 strąków słodkiej papryki (najlepiej zielonej)
- 4 duże pomidory
- 4 cebule
- po 10 dag smalcu i wędzonego boczku
- papryka mielona słodka i pikantna
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, potnij w kostkę, usuń nasionka. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na cząstki, wytnij stwardniałe kawałki.
2. Boczek potnij w paski, zrumień na smalcu i wytop z niego tłuszcz, zdejmij z patelni.
3. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, posyp ją obficie słodką, mieloną papryką. Dodaj pokrojoną paprykę, podduś.
4. Dodaj pomidory, gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Leczo często mieszaj, aby się nie przypaliło.
5. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś.
6. Leczo doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale można je też podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Qlka 86.
|
|
Gołąki w sałacie
20 dag polędwicy wędzonej
kilka łyżek gęstej śmietany
pęczek szczypiorku
1 sałata
sól,pieprz
Polędwicę przepuścić przez maszynkę.dodać śmietanę i drobno posiekany szczypiorek.Doprawić solą,pieprzem,wymieszać.Farsz nakladać na umyte i osuszone liście sałaty,Zwijac jak gołąbki.Podawać po przygotowaniu.
|
|
GROCHÓWKA NA BOCZKU
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 szklanki grochu
- po 15 dag wędzonego boczku i kiełbasy paprykowej
- pęczek włoszczyzny
- puszka pomidorów w soku własnym
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- łyżka majeranku
- łyżeczka papryki w proszku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Groch przebierz, opłucz, zalej zimną przegotowaną wodą, zostaw na noc. Nazajutrz uzupełnij, by było 9 szklanek płynu, gotuj ok. godziny, aż groch będzie miękki.
2. Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej zimną wodą, włóż boczek, gotuj 30 min., wywar przecedź, boczek pokrój w kostkę i wraz z wywarem dodaj do ugotowanego grochu.
3. Dodaj pokrojone pomidory z sokiem, obsmażoną na oleju kiełbasę z cebulą, przypraw do smaku.
Smacznego!
Qlka 86.
|
|
SŁODKI PILAW
12 suszonych daktyli
8 suszonych moreli
7 suszonych fig
garśc orzechów włoskich
100 ml winiaku
200 g ryżu
4 łyżki miodu
łyżka sezamu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
Suszone owoce pokrioć na kawałki,dodać pokruszone orzechy ,zalać winiakiem,odstawić na kilka godzin.Ryż ugotawać na sypko.Sezam uprażyć na suchej patelni.Bakalie wymieszać z miodem,dodać cynamon,smażyć ok 5 min.Roztopić masło,dodać ryż,wymieszać.Przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia.Wlać bakalie z sosem,posypać sezamem.Zapiekać 15 min-180 stopni
|
|
Fasolka Ratuszowa
600 g fasolki szparagowej
400 g bananów
łyżka tłuszczu
50 ml białego wytrawnego wina
80 g przecieru z suszonych moreli
sól,cukier,curry
sok z cytryny
Fasolkę pokroić na kawałki,ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Banany pokroić na półplasterki,połączyć z fasolką,tłuszczem,winem,przecierem.Dusić kilka minut.Doprawić.
|
|
Gołąbki mini w szpinaku
30 dużych liści szpinaku
sok z 1 pomarańczy i cytryny
skórka z pomarańczy i cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz;
1 por
100 g ryżu długoziarnistego
300 g surowego łososia
100 g sera feta
1 cebula
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki koperku
sól pieprz
Posiekaną cebule podsmażyć na 2 łyżkach oliwy,dodać ryż,smażyć 3 min.Małymi partiami dodać 175 ml wody.Po 20 min powinien być miękki.Posiekać drobno wszystkie składniki farszu,zmieszać z ryżem.
Szpinak zalać wrzątkiem,po 1 min przelać zimną wodą.Robić to ostrożnie.Na liście nakładać łyżeczkę farszu.Zwijać gołąbki,luźno.Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć skórki z pomarańczy i cyrtyny,na nich gołąbki.Polać sokami z 2 łyżkami oliwy.Zapiekać 30 min-180 stopni.
|
|
Wieprzowina z bananami
1/2 kg schabu wieprzowego
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
łyżeczka majeranku
2 łyżki octu winnego
3 banany
5 dag masła
sól pieprz
Mięso pokroić w kostkę,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,papryką.Skropić octem,odstawić do lodówki na 2 godz.Smażyć na rozgrzanej oliwie.Banany obrać,pokroić w plasterki podsmażyć na maśle.Mięso wyłożyć na półmisek,przykryć bananami
|
|
Ciasto na zimno z łososiem
200 g filetu z łososia
150 g łososia wędzonego
puszka tuńczyka w sosie własnym-150 g
100 g czarnego kawioru
150 g krewetek
12 kromek białego chleba tostowego
400 g majonezu
łyżka creme fraiche
250 ml bulionu warzywnego
pęczek koperku
1 cytryna
4 jajka ugotowane na twardo
sok z cytryny,sól
Łososia zblanszować w bulionie,zmiksować z creme fraiche,2 łyżkami majonezu,solą,pieprzem,łyżką koperku,częścią soku z cytryny.To samo zrobić z krewetkami i tuńczykiem,go tuńczyka nie dodawać koperku.
Jajka wymieszać z 2 łyżkami koperku.Na foli ułożyć kromki chleba w prostokąt.Rozsmarować masę łososiową.Ułożyć warstwę chleba,masę krewetkową.Masę z tuńczyka,przykryć chlebem.Całość posmarować majonezem,posypać jajkami.Ozdobić małymi kawałkami wędzonego łososia,kawiorem,plasterkami cytryny,krewetkami.
|
|
TORT Z BOTWINY
Ciasto;300 g mąki,150 g masła,3 łyżki cukru,zimna woda.
Farsz; 500 g botwiny
4 łyżki marmolady morelowej
100 g koryntek
4 łyżki rumu
4 łyżli wody różanej
3 kwaśne jabłka
50 g pestek pinnii
30 g mielonych migdałów
2 łyżki cukru
1 jajko
cukier puder
Ciasto;zagniść ciasto kruche,owinąć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.1/3 ciasta zostawić do przykrycia wierzchu. Ciastem wyłożyć dno,podnosząc brzegi ciasta. Tortownica-26 cm.Nakłuć w kilku miejscach.Zapiekać 10 min 200 stopni.
Farsz;
Koryntki namoczyć w rumie.Botwinę blanszować 1 min,przelać zimną wodą,dokładnie odcedzić.wymieszać botwinę ,marmoladę,koryntki,wodę różaną,pestki pinii,migdały,cukier ,jajko.Farsz wyłożyć na podpieczone ,ostudzone ciasto.Przykryć plasterkami jabłka.Przykryć pozostałym ciastem.Brzegi ciasta przycisnąć do siebie.Zrobić kilk.a nakłuć.Piec 30 min 240 stopni.Podawać na zimno lub ciepło posypany cukrem pudrem.
|
|
BIGOS ZPIECZAREK
po 1/2 kg pieczarek,kiełbasy,cebuli,kiszonych ogórków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
sól,pieprz.
Kiełbasę,pieczarki,ogórki pokroić w kostkę,cebule w krążki.Wszystkie składniki smażyć na osobnych rozgrzanych tłuszczach.Połączyć ,dusić pod przykryciem do miękkości.Doprawić do smaku,solą i pieprzem
|
|
BIGOS Z KISZONYCH BURAKÓW
50 dag łopatki wieprzowej
6 kiszonych buraków
2 cebule
szczypiorek
3 liście laurowe
majeranek
sól.pieprz
Mięso I buraki pokroić w drubą kostkę,włożyć do garnka razem z pokrojoną cebulą,liściem laurowym.Podlać wodą ,dusić do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia doprawić solą,pieprzem,majerankiem.Posypać szczypiorkiem.
|
|
Pierś indyka w słodkiej galarecie
50 dag piersi z indyka
2 szkl rosołu drobiowego
torebka mięty expresowej
torebka szałwii
galaretka pomarańczowa
Świeże owoce;śliwki,winogrona,mandarynki
Mieso zalać rosołem,dodać miętę,szałwię,gotować ok 50 min.Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyc w naczyniu.Obłożyć pokrojonymi owocami.Galaretkę przegotować według przepisu na opakowaniu.Tężejącą zalać mięso z owocami.
|
|
GULASZ Z KACZKI
5 kaczych piersi
3 owoce granatu
1 cebula
15 dag mielonych orzechów włoskich
1/2 l bulionu warzywnego
2 cytryny
po 1/2 łyżeczki kurkumy,kminu rzymskiego
sól,
4 łyżki oliwy
Z mięsa usunąc skórę,mięso pokroić w paski.Owoce granatu przekroić na pół usunąć pestki wraz z soczystą otoczką.Na patelni rozgrzać tłuszcz,podsmażyć cebulę,dodać mięso-smażyć 10 min.Wlać bulion,przyprawy,orzechy,dusić jeszcze ok 20 min.Gdy gulasz zgęstnieje dodać otartą skórkę z cytryn i ich sok,owoce granatu,gotawać wszystko razem przez klika chwil.
|
|
GULASZ WOŁOWY Z OWOCAMI
80 dag chudej wołowiny
8 czerwonych cebul
6 dag sklarowanego masła
1 l czerwonego wina
20 dag suszonych moreli
sól,pieprz,ostra papryka
2 łyżki gęstej śmietany
Mieso pokroić w kostkę.Cebule pokroić na ósemki.Mięso obsmażyć na sklarowanym maśle,gdy sie przyrumieni dodać cebulę,podsmażyć.Zalać winem,dodać morele,gotować ok 1 godz.Przyprawić solą,pieprzem,papryką.Gotować 30 min.Dodać śmietanę.Jeśli gulasz jest rzadki,możemy go zgęścić gotową zasmażką.
|
|
GARNEK ROZMAITOŚCI
60 dag biodrówki wołowej
2 marchewki
15 dag suszonych grzybów
2 łyżki oleju
łyżka mąki
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany kremówki
sól,pieprz,natka.
Marynata;2 cebule,200 ml czerwonego wytrawnego wina,50 ml octu z czerwonego wina,50 ml koniaku,czerwony pieprz,2 liście laurowe,3 goździki.
Mięso pokroić w kostke.
Marynata;cebule posiekać,wymieszać z winem,octem,koniakiem,czerwonym pieprzem ,liśćmi laurowymi,goździkami.Marynatą polać mieso,wstawić na noc do lodówki.Dobrze osączyć,ale marynatę zachować.Marchew pokroić w kostkę.Grzyby namoczyć ,pokroić w paski.Rozgrzać olej,usmażyć mięso-10 min.Oproszyć mąką,dodać koncentrat,grzyby,marynatę, 1 1/2 szkl wody.Dusić ok 45 min pod przykryciem.Po 15 min dodać marchewkę.Gotowe danie połączyć ze śmietaną.Przyprawić solą,pieprzem.posypać natką.
|
|
GULASZ FIGIWY
50 dag wołowiny
2 cebule
3 szkl bulionu
20 dag soczewicy
20 dag białej rzodkwi
zielona papryka
10 dag rodzynek
1o dag suszonych fig
łyżeczka gałki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka posiekanej bazylii
ziarno zielonego kardamonu
2 cm imbiru
sól,pieprz
oliwa
Mięso pokroić w kostkę.obsmażyć na oliwie,przełożyć do garnka.Cebulę pokroić w piórka,dodac do mięsa.zalać bulionem,dusić do miękkości.Dodać wcześniej namoczoną soczewicę,pokrojoną cienko rzodkiew,paprykę.Dusić 15 min.W tym czasie namoczyć figi i rodzynki.Dodać je do potrawy wraz z przyprawami,dusic razem10 min.
|
|
BOMBA WITAMINOWA
20 dag ryżu długoziarnistego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 jabłko
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 pomarańcze
4 plastry ananasa
2 brzoskwinie
po 2 łyżki rodzynek,oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól,pieprz
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Paprykę,ananas,brzoskwinię, pokroić w kostkę.Fasolę i kukurydzę odcedzić.Pomidor sparzyć ,obrać.Jedną pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki.Drugą pokroić w plastry,nie obierając.Plastry pomarańczy ułożyć w 6 miseczkach.Wszystkie składniki polączyć,rozłozyć do miseczek.Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny.Doprawić solą,pieprzem,dodać wcześniej namoczone rodzynki.Sosem polać sałatke.Schłodzić.
|
|
Potrawka z kaszą
60 dag filetu z piersi indyka
2 cebule
1 cukinia
1 bakłażan
3 kolorowe papryki
1 szkl bulionu warzywnego
4 dag śmietany
2 łyżki pasty paprykowej
łyżeczka koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
zioła prowansalskie
30 dag kaszy gryczanej
sól,pieprz
Mięso pokroić w kostkę.Kaszę zalać połową bulionu,gotować, aby napęczniała i wchłonęła cały płyn.Wstawić do ciepłego piekarnika.Cebule pokroić w piórka,bakłażan w kostkę,papryki w paski,czosnek rozgnieść.Rozgrzać olej,zrumienić mieso,dodać warzywa,oprószyć ziołami.dodać czosnek,sól,pieprz,smażyć 5 min.Zalać resztą bulonu,dodać śmietanę,pastę paprykową,koncentrat,dusić ok 30 min.Kaszę nałożyc na talerze,podać z potrawką.
|
Strona 2 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|